
Στοματική υγεία – σακχαρώδης διαβήτης – διατροφή
Οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη γνωρίζουν ότι ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα μάτια, την καρδιά, τα νεφρά και να προκαλέσει προβλήματα στο στόμα – δόντια, όπως ξηροστομία, τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα. Εκτός από τους συχνούς ελέγχους στον οδοντίατρο, βασική προϋπόθεση είναι η σωστή διατροφή όπως εξηγεί η επιστημονική μας σύμβουλος ειδική σε θέματα διατροφής Καστή Αρεζίνα, Διαιτολόγος Msc, Προϊσταμένη τμήματος Διατροφής Π.Γ.Ν «ΑΤΤΙΚΟΝ»
1 Περιοδοντίτιδα
2 Ουλίτιδα 
3 Ουλίτιδα-Τεριδόνα 
Γενικά για τον Διαβήτη
Ο όρος σακχαρώδης διαβήτης περιλαμβάνει ένα σύνολο διαταραχών του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Όσον αφορά τους παράγοντες κινδύνου, η ηλικία, η παχυσαρκία καθώς και η κληρονομικότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη.
Τα άτομα με διαβήτη συνήθως παρουσιάζουν:
- Πολυδιψία
- Ξηροστομία
- Πολυφαγία
- Πολυουρίαν
- Απότομη απώλεια βάρους
- Συχνές λοιμώξεις
- Πληγές που αργούν να επουλωθούν
- Έλλειψη ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης
- Θολή όραση
- Καταβολή δυνάμεων
- Εμετούς και στομαχικό πόνο
- Αίσθημα μουδιάσματος άκρων
Η διατροφή στο Σακχαρώδη Διαβήτη
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατροφή παίζει θεμελιώδη ρόλο στη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 ή 2. Ο ρόλος της μεσογειακής δίαιτας και ο συνδυασμός της με τη δίαιτα για το σακχαρώδη διαβήτη έχει ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην υγεία του ατόμου με τη νόσο. Αναγκαία είναι η κατανάλωση πρωινού για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών, ενώ ο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος των τροφών συμβάλει στην αποφυγή εμφάνισης επιπλοκών του διαβήτη.
Στη διατροφή ενός διαβητικού ασθενή τρόφιμα όπως οι πατάτες, το ρύζι, το ψωμί πρέπει να καταναλώνονται κάθε ημέρα, σε όλα τα γεύματα, ώστε να παρέχεται η απαραίτητη ενέργεια από τους υδατάνθρακες που περιέχουν, αλλά σε τέτοιες ποσότητες και ποιότητα που δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Για να επιτευχθεί η διαιτητική θεραπεία ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να:
- Έχει εξατομικευμένο διαιτολόγιο
- Εκπαιδευτεί για τις θρεπτικές ουσίες και την θερμιδική τους αξία
- Προσαρμόζεται το διαιτολόγιο του σε αυτό της οικογένειας
- Λαμβάνονται μικρά και συχνά γεύματα
- Επιλέγεται το είδος της τροφής με βάση τις ανάγκες του διαβητικού σε ενέργεια, πρωτεΐνες, λιπίδια και υδατάνθρακες
Το ημερήσιο σιτηρέσιο θα πρέπει να περιλαμβάνει 3 κύρια και 3 ενδιάμεσα γεύματα. Η ποσότητα του υδατάνθρακα που θα καταναλωθεί εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, τη φυσική δραστηριότητα καθώς και από το μέγεθος του σκελετού του ατόμου. Καλό θα ήταν να προτιμώνται οι σύνθετοι υδατάνθρακες (όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα με φλούδα) και να αποφεύγονται οι απλοί (ζάχαρη, γλυκά, πάστες κ.α)
Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες στη διατροφή του ατόμου αφού βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης όπου αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση μεταφοράς του σακχάρου της τροφής στο αίμα και τελικά την καθυστέρηση αύξησης σακχάρου αίματος. Επιπρόσθετα καταπολεμούν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η διατροφή με ΣΔ είναι:
- Εξατομικευμένη – Tρόπος ζωής του ατόμου
- Τρώω τα πάντα – Ξέρω Πότε και Πόσο
- Συνεχής εκπαίδευση επάνω σε θέματα διατροφής
- Παράδειγμα προς μίμηση
Στόχος: - Ομαλά επίπεδα γλυκόζης αίματος
- Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων
Καστή Αρεζίνα
Διαιτολόγος Msc
Προϊσταμένη τμήματος Διατροφής Π.Γ.Ν «ΑΤΤΙΚΟΝ»
0 comments
No comments. Leave first!